Geld / fondsen werven – of dat nu onder vermogensfondsen, crowdfunding of particuliere giften, sponsors van bedrijven of subsidieregelingen vanuit overheden of andere organisaties is,  – kost tijd, energie, kennis, ervaring en toegewijde aandacht.
Voordat je echt kunt beginnen met geld werven voor je non profit organisatie zul je voorwerk moeten doen:

Aandachtspunten:

  1. Plan het project daarom ruim. Zorg dat je tenminste 9-12 maanden voordat het project van start gaat, begint met je fondsenwerf planning. Vermogensfondsen, subsidieverstrekkers en andere organisaties geven zelden tot nooit geld aan projecten die al gestart zijn of op korte termijn starten.  Dit is de grootste fout die vele goede doelen maken. Begin daarom op tijd met je voorbereiding.
  2. Zorg dat over alle onderdelen van je project is nagedacht en maak een projectbeschrijving. Wat ga je doen, voor wie? Wie help je ermee, en hoe meet je dat, wat is het verhaal achter je project. Dus niet “we gaan een nieuw clubhuis bouwen”maar. We willen onze jeugdleden helpen aan een veilig onderdak waar ze naast de training ook andere activiteiten met elkaar kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld.
  3. Het is belangrijk om een ANBI-status te hebben; Heb je deze (nog) niet? Vraag dan de ANBI-beschikking aan. Zorg dat je statuten voldoen aan de ANBI voorwaarden en dat aan de transparantie/publicatieplicht op je website is voldaan. Dan heb je de eerste paar redenen voor afwijzing van een ANBI aanvraag al weggenomen.  Kun je geen ANBI status aanvragen, bijvoorbeeld door de rechtsvorm of om een andere reden, bekijk dan of je een SBBI verklaring kunt afgeven.
  4. Maak een duidelijke en realistische begroting. Doe dit zorgvuldig want het is het eerste waar uw aanvragers naar zullen kijken. Zorg dat de begroting wordt gestaafd met offertes van externe partijen. Bedenk ook welke hoeveelheid zelfwerkzaamheid en eigen investering er in het project gaat zitten. Dit maakt het project aantrekkelijker voor externe steun.
  5. Maak een dekkingsplan waarin je laat zien hoe de de kostenbegroting wilt kunnen betalen. Vermeld ook je eigen investering, datgene wat je achterban investeert, eventuele deelnemers aan het project en vermeld indien mogelijk andere bronnen die je hebt aangeboord voor dit project (vermogensfondsen, subsidieregelingen etc) en vermeld de status daarvan. Dat geeft je ook de mogelijkheid om later in het traject nog eens een update te sturen als je nieuwe financiers hebt en je dekkingsplan daardoor aangepast wordt. Veel vermogensfondsen stellen dat bijzonder op prijs.
  6. Verzamel bijlagen die je nodig kunt hebben, zoals: statuten, recent uittreksel KvK, meest recente jaarverslag, referenties.

Wil je weten of jij klaar bent voor fondsen werven? Mail ons dan je projectplan op info@grantresults.nl en we sturen je vrijblijvend tips en adviezen toe.